Ik wil het eens met je hebben over meer focus, maar eerst heb ik een kort vragenlijstje voor je?

–    Als jij naar je werk fietst luister je dan ondertussen naar een podcast?
–    Luister jij tijdens het wandelen altijd naar muziek?
–    Check jij tijdens het Netflixen je socials op je telefoon?
–    Staat jouw kantoordeur open en kunnen collega’s continu binnenlopen?
–    Check je de hele dag door je mail, ook in het weekend?
–    Beantwoord je tijdens een zoomsessie mails?
–    Maak je tijdens een vergadering een boodschappenlijstje in je hoofd?

De kans is groot dat je veel vragen met JA hebt beantwoord. Concentratie en focus zijn voor veel mensen lastig, net als dagdromen en lekker lummelen trouwens. Door de overload aan informatie via mails, nieuws, social media en bijvoorbeeld WhatsApp loopt ons hoofd over. Hierdoor houden we minder focus en zijn we minder productief bezig. Daarnaast vinden we het steeds lastiger om écht te ontspannen. Zowel tijdens werktijden als privé staan we continu aan.

Kan een mens zich nog wel concentreren, wanneer we continu afgeleid raken? Je bent een offerte aan het maken en steeds hoor je appjes binnenkomen. Je zit in een zoomsessie en checkt ondertussen je mail. Tijdens het televisiekijken check je je socials op je telefoon. Oftewel heeft ons brein wel de skills om de overload aan informatie die tegenwoordig dagelijks op ons pad komt aan te kunnen?

Dacht jij dat je telefoon en je mail de grootste afleiders zijn? Het is je hoofd zelf. Hoe vaak ben je iets aan het doen en zijn je gedachten alweer met iets anders bezig. Je bent naar iemand aan het luisteren en ondertussen denk je aan je to do lijstje. Wat blijkt: je brein kan veel meer prikkels aan dan waar jij het mee vult. Dus als jij naar een gesprek zit te luisteren wat niet heel erg boeiend is, dan heeft je brein ruimte om nog aan allerlei andere zaken te denken. Luister je echter naar een waanzinnig boeiende spreker, dan zul je na afloop merken dat je helemaal nergens anders meer aan hebt gedacht. Herkenbaar?

Multitasken is dus helemaal zo slecht nog niet voor ons brein. Wel belangrijk om te weten dat het hier gaat om extra taken die je onbewust doet, dus zonder echt te hoeven nadenken. Tijdens een vergadering een beetje krabbelen bijvoorbeeld of muziek luisteren wanneer je je mails beantwoordt. Bij het zogenaamde switch tasken, waarbij  jouw hoofdtaak onderbroken wordt door bijvoorbeeld een binnenkomende collega of mail, gaat dit niet op. Het continu wisselen van taken kost jouw brein juist energie, omdat je je steeds weer opnieuw moet focussen op je hoofdtaak. Dit is dus niet heel productief.

Een andere manier om je focus vast te houden is door te zorgen dat je taken boeiender worden. Dat je werk je meer voldoening geeft en je dus gemotiveerder bent. Maar ook een artikel sneller lezen of een deadline een beetje vervroegen zorgen ervoor dat jouw concentratie boog gespannen blijft en je gedachten geen tijd hebben om af te dwalen.

Een belangrijke conclusie bij focus is dus dat de hoeveelheid prikkels die je ervaart niet van belang is voor het wel of niet kunnen concentreren en het behouden van je focus. Bij te weinig prikkels (verveling) dwalen je gedachten af en raak je afgeleid, maar bij teveel prikkels kan er chaos in je hoofd ontstaan en kun je je ook niet goed concentreren. Het is dus op zoek gaan naar een balans die voor jou werkt. Focus is heel persoonlijk, dus ga op zoek naar manieren die bij jou passen.

Iets wat onlosmakelijk met focus verbonden is is ontspanning en daar mogen we best wat bewuster mee omgaan. Wat vaker een beetje lummelen en lekker dagdromen dus. Niet bewust met je gedachten met iets bezig zijn. Die prikkelloze momenten heeft je brein nodig om op te laden (of eigenlijk je hoofd leeg te maken). Om je taken geconcentreerd te kunnen uitvoeren is het handig om vooraf een verdeling te maken van inspanning en ontspanning. De boog kan namelijk niet continu gespannen zijn. Dus vol overgave 25 minuten aan een taak werken en dan 5 minuten relaxen. Even rondlopen bijvoorbeeld. Of 90 minuten intensief aan een taak werken en dan een kwartier pauze nemen. Een beetje voor je uit zitten staren of bewust genieten van een kopje koffie of thee.

Maar ook in je vrije tijd zijn deze momenten van ontspanning bij uitstek geschikt om je creatieve brein los te laten gaan. Dat er ineens een waanzinnig idee in je opkomt. Dus laat die telefoon thuis als je een wandeling gaat maken en geniet van de omgeving. Luister geen podcast tijdens het fietsen en lees geen boek als je in bad ligt. Juist even helemaal niets is een weldaad voor je brein.

Nog een aantal tips voor meer focus en ontspanning:

  • Zet ’s morgens zodra je wakker wordt een intentie voor jezelf. Wat wil je uit deze dag halen? Hoe wil je je voelen? Wat wil je aan het eind van de dag bereikt hebben? Ga altijd uit van het positieve.
  • Zet focustijden en relaxtijden in je agenda en houd je hier ook aan.
  • Zet je meldingen op stil, check op bepaalde tijden je mail, maak afspraken met collega’s over hoe vaak ze je mogen storen, etc.
  • Maak je taken zo interessant mogelijk, daag jezelf uit! Ga op zoek naar meer voldoening.
  • Zorg dat privétijd ook echt privé is. Check je werkmail bijvoorbeeld niet als je vrij bent en trek je werkkleding (als je dat hebt) uit zodra je thuis bent.
  • Zorg voor een gezonde leefstijl met voldoende slaap en beweging

Focus hield mij persoonlijk al een tijdje bezig. Zoals je wellicht weet, ik ben een echte duizendpoot. Ik ontwerp websites, folders en flyers. Starters helpen is mijn grote passie. Ik schrijf teksten, redigeer boeken en fotografeer. Maar ik geef ook kledingkleur- en stijladvies en leid zelfs mensen op voor het vak van kleurenconsulent. Daarnaast geef ik ook regelmatig sportlessen, van bootcamp tot yoga. Juist die afwisseling vind ik heerlijk. Toch begon ik mij steeds vaker af te vragen of zoveel taken mij niet afhielden van mijn focus? In tegendeel. Het zijn allemaal beroepen waar ik ontzettend veel motivatie, energie en voldoening uit haal. Belangrijk is de balans tussen geconcentreerd met één taak bezig zijn (daar focus op houden) en niet allerlei taken tegelijk doen. Per dag maak ik een planning aan welk bedrijf ik ga werken en daarbij plan ik ook bewust mijn tijd voor ontspanning in. Hond Lisa is daarbij een ontzettend goede motivatie, want die begint vanzelf te blaffen als ik haar te weinig aandacht geef :-).

Ik wens je weer veel inspiratie in jouw stappen naar meer focus en ontspanning in zowel je werk als je privéleven!

Lieve groet,
Sandra

Oja, en die hele schattige varkentjes op de foto, die staan op de Groene Oase in Koedijk. Ik voer ze elke zondagmiddag, dus als je een keer mee wilt? Altijd welkom!