In de herfst hebben mensen over het algemeen wat minder energie. Het leek mij dus een mooi moment om een blog te maken over energiegevers en energievreters. Onbewust erg toepasselijk voor een periode waarin een ieder toch wel lichtelijk onrustig wordt als het gaat over energie…

Mijn dochter (14) en ik hebben sinds deze zomer een avondritueel ingevoerd. We schrijven elke avond samen, ieder in een eigen boekje, waar we die dag dankbaar voor zijn, trots op zijn en blij van worden. Wij doen dat omdat we het een leuke manier vinden om de dag samen af te sluiten. Het is bewezen dat als je gedurende 21 dagen dit soort positieve zaken bewust opschrijft, het je mindset al positief beïnvloedt. Omdat we allebei best weinig energie hadden besloten we ons lijstje uit te breiden met een dagelijkse energiegever en een energievreter. Leuk om te doen en het geeft na enige tijd ook mooie inzichten. Hoewel niet altijd alle punten door haar worden voorgelezen… Ik kan mij voorstellen dat ik in de ogen van een puber soms een energievreter ben ;-).

Energiegevers zorgen ervoor dat je je kunt opladen. Je hebt ze nodig om de energievreters aan te kunnen. Energievreters zullen er namelijk altijd zijn. Mensen die iets onaardigs zeggen, deadlines, regen, ongezond eten, te weinig slaap, een puber die alles laat rondslingeren. Het zijn zomaar wat voorbeelden. Zolang de energievreters niet de overhand hebben is er nog weinig aan de hand. Wanneer de lijst met energievreters echter groter is dan de energiegevers dan raak je uit balans en kan een burn-out het gevolg zijn.

Energiegevers en energievreters zijn voor iedereen verschillend. Ze kunnen van tijdelijke aard zijn of juist langdurig. Het kan gaan om mensen (familie, buren, vrienden, collega’s, klanten), activiteiten of taken op je werk. Het is zaak om de energievreters aan te pakken. Het liefst zoveel mogelijk uit je leven te verwijderen of in ieder geval te verminderen. Daarnaast dien je de energiegevers meer ruimte te geven en er meer van om je heen te verzamelen. Maar om hier mee aan de slag te gaan is het zaak om inzicht te krijgen in datgene wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Naast bovenstaande tip kun je ook de opdracht hieronder uitvoeren.

Pak twee A4 vellen. Boven de een schrijf je in grote letters energiegevers en op de ander energievreters. Ga ergens rustig zitten en zet een timer op 10 minuten. Gedurende deze minuten schrijf je beide vellen helemaal vol. Alles wat in je op komt is goed. Zowel zakelijk als privé. (Mensen, zaken, taken, spullen, activiteiten, karaktereigenschappen, omstandigheden, etc.) Je kunt ervoor kiezen om eerst de energievreters te noteren (dit is vaak het makkelijkst) en daarna de energiegevers, maar het mag ook door elkaar.

Leg de vellen weg en kijk er na een paar dagen nog eens naar. Vul de lijsten eventueel aan. Vervolgens omcirkel je van de energievreters er maximaal 5 waar je op dit moment het meeste last van hebt. Probeer zowel te kijken naar zaken op het gebied van werk als je privéleven. Ga niets uit de weg, luister naar je gevoel. Vervolgens kies je maximaal 5 energiegevers waar je helemaal blij van wordt als je er aan denkt. Omcirkel deze ook.

Nu ga je een plan maken. Hebben de 5 iets met elkaar te maken? Kies eerst een energievreter. Maak een concreet plan over hoe je deze kunt verwijderen uit je leven of in ieder geval verminderen. Zet er een energiegever tegenover. Waar kun je juist meer van doen. De volgende dag of een paar dagen later kun je aan de slag gaan met de volgende twee punten. Degene waar je het meest tegenop ziet kies je waarschijnlijk als laatste, maar maak ook daar een concreet plan voor. Misschien ook goed om te kijken naar waarom deze zaken je zoveel energie kosten. Misschien kun je relativeren, er anders mee omgaan? Een lakse puber uit je leven verwijderen lijkt me namelijk ook weer iets te rigoureus….

Ik wens je weer veel inspiratie en vooral veel energie in zowel je werk als je privéleven!

Lieve groet,
Sandra

Ps: mijn persoonlijke energiegever is toch wel het maken van het mode inspiratie magazine voor mijn andere bedrijf Kleurenpracht. Wat een feest om elke keer te bedenken en vorm te geven.

Oja én ik heb weer een mooie nieuwe site opgeleverd voor diëtist Riem Al Zubaidi. Zij is onlangs haar praktijk gestart in Hoorn. Neem gerust een kijkje op www.nutricareclinic.nl