Het is alweer een tijd geleden, maar tijdens een sessie met een therapeut moest ik mezelf visualiseren op het water. Zat ik in een kleine, oude kano of zag ik mezelf op een prachtig jacht. Destijds zat ik inderdaad in die oude kano. Misschien herkenbaar? Ben je bescheiden? Ben je veel te streng voor jezelf? Twijfel je soms aan je eigen kunnen? Zet jij jezelf eigenlijk wel eens op de eerste plaats?

Ook op werkgebied kan dit heel herkenbaar zijn. Waarom lukt het de ene ondernemer om een florerend bedrijf op te bouwen en blijft de ander maar een beetje kabbelen of wordt het uiteindelijk een zinkend schip..

Natuurlijk, elk bedrijf start met een goed idee. Een product of dienst waar je de problemen van je doelgroep als sneeuw voor de zon mee laat verdwijnen. Een product waarvan je niet kunt wachten om het aan anderen te laten zien. Het is immers iets waar mensen gelukkiger, gezonder of misschien sterker van kunnen worden. Dat wil je maar al te graag delen, wat zeg ik, van de daken schreeuwen.

Maar als dat goede idee eenmaal is uitgewerkt in een gedegen plan, dan komt het toch aan op je eigen doorzettingsvermogen. Het vertrouwen in je eigen kwaliteit. Groot denken. Uit je comfort zone treden. Het zijn kwaliteiten die niet elke ondernemer van nature heeft. Omring je daarom met mensen die die kwaliteiten bezitten en leer daarvan. Help elkaar te groeien.

Met mijn communicatiebureau help ik veel starters bij het opzetten van hun bedrijf. Ze zijn de beste in hun tak van sport, als trainer, coach, voedingsdeskundige, kapper, timmerman, hondentrimmer, financieel adviseur, fotograaf of huidtherapeut. Maar van veel facetten van het ondernemerschap hebben ze nog weinig kennis. Daar help ik ze graag bij. Zijn de eerste stappen gemaakt, de huisstijl en de website zijn ontwikkeld, dan zie ik vaak een splitsing. De een pakt veel dingen zelf op, terwijl de ander zich liever richt op zijn vak en mij blijft inhuren voor bijvoorbeeld het onderhouden van de website en het ontwerpen van een pakkende advertentie of nieuwsbrief. Zolang jezelf je vizier houdt op dat prachtige jacht is alles goed.