‘Life begins at the end of your comfort zone’. Een kreet die je vaak hoort, maar waarom zou je nu eigenlijk uit je veilige, vertrouwde, heerlijke comfortzone moeten treden? Mensen zijn van nature nu eenmaal gewoontedieren, houden graag vast aan routines en patronen. Zo houden we immers de controle, weten we wat ons te wachten staat en is het leven nog enigszins overzichtelijk. Niks mis mee toch?

Indutten
Nou.. Comfort is natuurlijk fijn, maar het zorgt er ook voor dat we indutten, dat we de energie in ons lijf niet optimaal laten stromen, dat we onze krachten niet volledig benutten en dat we langzaam wegglijden in een gevoel van sleur, saaiheid en voorspelbaarheid.

Hart sneller kloppen
Door geregeld dingen te doen die buiten je comfortable zone liggen, oftewel dingen die je best spannend vindt, gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen. Je krijgt meer energie en hebt echt het gevoel dat je weer leeft! Ook zul je merken dat je zelfvertrouwen en je zelfbeeld toenemen (‘Zo, dat heb ik maar mooi gedaan’).

Passie
Echte voldoening in het leven ervaar je wanneer je buiten je comfort zone treedt. Maar is dit wel zo? Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Reclame-uitingen te ontwerpen vanuit mijn comfortabele werkplek aan huis, iets wat ik alweer meer dan 12 jaar doe. En heb ik een pesthumeur? Zet mij achter mijn computer en na een paar uur relaxt werken ben ik weer helemaal blij. Ik ervaar mijn werk(plek) als mijn comfortzone waar ik juist energie krijg. Dit komt omdat ik iets doe waar ik goed in ben, waar mijn hart ligt. Het is mijn passie.

Voorspelbaarheid
Wanneer je dingen in het leven doet waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en die je voldoening geven dan moet je die vooral blijven doen. Waak er daarnaast voor dat je niet altijd kiest voor gemak, voorspelbaarheid en vertrouwdheid. Ga je dagelijks met tegenzin naar je werk terwijl je liever voor jezelf wilt beginnen, kijk dan wat mogelijk is. Maar het kunnen ook kleine veranderingen in je privéleven zijn. Meld je aan bij een nieuwe sportclub, ga in je eentje naar de bioscoop of meld je eindelijk aan voor een singlereis (deze sla ik even over..)

Motiveren
Ik heb wekelijks nieuwe klanten aan mijn bureau zitten die ik uit hun comfortzone probeer te halen. Veelal mensen die jaren in loondienst gewerkt hebben (wel ingedut zijn) en nu een eigen bedrijf willen opzetten. Ik motiveer ze om vooral door te zetten, grote stappen te zetten en dingen te durven (zoals op nieuwe klanten afstappen) die ze hiervoor nooit deden. Ik doe dat met veel passie en enthousiasme.

Zenuwen
Maar ook ik stap geregeld uit mijn comfortzone. Al geef ik toe, het kost ook wel moeite om de controle los te laten en te gaan voor het onverwachte. Bijvoorbeeld toen ik een paar jaar geleden overstapte van het ontwerpen van joomla sites naar wordpress sites. Het ging niet zonder slag of stoot, maar kijk waar het mij gebracht heeft. Maar ook bij het spreken voor groepen gieren de zenuwen nog steeds door mijn lijf, maar is de voldoening na afloop groot.