Wanneer de economie op haar toppen presteert zit iedereen op zijn eigen comfortabele eiland. We hebben de ander immers helemaal niet nodig. De zaken gaan goed, geweldig zelfs. Maar de economie kent een golfbeweging en dus komt er een moment dat velen in volle vaart van hun luxe eiland gerukt worden en weer in de nuchtere realiteit terecht komen. De zaken gaan niet meer vanzelf. Wat zeg ik: niets gaat meer vanzelf. We moeten weer terug naar de basis. Waarom waren we ook alweer een bedrijf begonnen? Waar waren we toch zo goed in? Waarom komen de klanten nu niet meer vanzelf naar ons toe?

In tijden van crisis wordt er een beroep gedaan op ons creatieve vermogen. Een ieder die creatief durft te zijn zal sterk uit de strijd komen. Bedenk hoe je je product of dienst nog perfecter kunt maken voor jouw doelgroep. De tijd die je over hebt (omdat je nu even minder klanten hebt) kun je besteden om kennis te vergaren. Word dé expert in jouw vakgebied. Lees en bestudeer alles wat je kunt vinden over jouw branche.

Mensen op eilanden houden hun vergaarde kennis graag voor zichzelf. Stel je voor dat er een ander met een stuk van jouw kennis vandoor gaat… Toch, wil je het tij keren en van je bedrijf weer een succes maken dan is kennis delen een must. Ik geloof daar heilig in. De crisis heeft voor velen de ogen geopend. Niet meer alleen op je eiland zitten, maar elkaar opzoeken, en dan bedoel ik niet alleen op sociale media ;-), kennis met elkaar delen, elkaar helpen zonder daar iets voor terug te verwachten.

Zelf heb ik de afgelopen jaren een totaal nieuw klantenbestand weten op te bouwen. Positieve zelfstandig ondernemers waar ik een klik mee heb. We werken intensief samen om elkaars bedrijf te laten groeien. We beleven er plezier aan om kennis met elkaar te delen, omdat we weten dat we er allebei beter van worden. Kennis is macht, maar kennis delen is kracht!

Stel jezelf open, GEEF en je zult zien dat je er veel voor terugkrijgt.

Sandra